Somriga nyheter på Lustans

SOMRIGA NYHETER PÅ LUSTANS! 

Vi har glädjen att berätta att vi får 3 nya medarbetare på Lustans i sommar och önskar dem välkomna!

Martina Nordin och Ina Tekkala, ekofrisörer på Lustans Ekologiska

FLER EKOFRISÖRER!
Martina och Ina har tagit sin frisörexamen och kommer tillsammans med Samuel, Elin och Johanna att ta hand om dig på frisörsidan.

Det ger mer bokningsbara tider och större flexibilitet. Vi har frisörtider från kl. 8:30 – 20:00, beroende på vilken dag du väljer.

Martina och Ina erbjuder också INDISK HUVUDMASSAGE som är väldigt skönt avslappnande.

KROPPSBEHANDLINGAR

Jennie Kullman, hudvårds- och Spa-terapeut.

Jennie Kullman är också ny hos oss och kommer att erbjuda dig sköna kroppsbehandlingar, fotvård, manikyr, vaxning och massage m.m.

Jennie utexaminerades 2009 från Elisabethskolan i Stockholm och arbetar som hudvårds- och Spa terapeut hos oss på Lustans.

Utöver Jennie, så har vi även Jessica Luck och Nina Axell Hartvik som också ger behandlingar.

OBS! Massager går endast att boka genom telefon 00358 (0) 18- 129 44 eller att du besöker oss på Norragatan 1A i Mariehamn. Övriga behandlingar kan du boka online.

Vi önskar dig välkommen att boka tid hos någon av dem redan nu!
http://www.lustans.ax/boka-tid/

Bästa hälsningar,

Nina på Lustans Ekologiska

 

Föreläsning om Kvinnors Hälsa och Hormoner

Hormoner-och-kvinnors-hälsa-affisch-2014

Lider du av hormonell obalans?

Visste du att hormonell obalans är mycket vanligt bland kvinnor – och att det kan orsaka en rad olika problem?
Nu kan du som kvinna lära dig mer om din kropp och ditt hormonsystem!

Hormonell obalans kan orsaka bland annat endometrios, PCOS, benskörhet, sköldkörtelproblem, PMS, mensvärk, missfall, graviditetsillamående, vallningar, oro, cyklisk migrän, torra ögon & slemhinnor, fibromyalgi, reumatism, MS, bröstcancer, livmoderhalscancer och äggstockscancer.

Marianne lär ut om naturliga sätt att balansera dina hormoner och hur du själv kan läsa av din kropp. Hon föreläser och arbetar utgående från Dr. Lee´s metod med bl.a bioidentiskt progesteron.

 

NÄR OCH VAR?

Lördagen 14 november kommer Marianne Arnström till Åland och föreläser i Folkhälsans Allaktivitetshus. Skeppargatan 11 i Mariehamn.
Kl. 10-16.30. HELDAG.


VAD INGÅR


Marianne har forskat och arbetat med att hjälpa kvinnor och män i många år. Du får ta del av hennes samlade kunskap. Du kommer bl.a att få lära dig om naturliga sätt att balansera dina hormoner och läsa av din kropp.

Du får ett kompendium vid kursen, nyhetsbrev via mail och har möjlighet att kontakta Marianne efter föreläsningen med personliga frågor.


LUNCH


Lunch kan bokas vid kursanmälan och ev. dieter meddelas. Betalas på plats.
För endast 12,50 euro får du lunch (vegetarisk soppa med bröd och pålägg), salladsbuffé samt dessert och kaffe. Dessutom kaffe och kaka vid fikatid.


PRIS

 

60 euro för heldagsföreläsning. Anmälan är bindande och får du förhinder får du själv ordna ersättare. Ingen återbetalning.

Du är varmt välkommen till en inspirerande dag!


ANMÄLAN


Görs på www.vitallyft.se eller till Lustans ekologiska, tel. 12 944.

Arrangörer för föreläsningen är Marianne Arnström,
Lustans Ekologiska och Nina´s Må Bra

Hälsningar Marianne Arnström, Nina Axell Hartvik och Nina Blomqvist

Naturliga hemligheter kring Kvinnors Undre Liv

Det är dags för Fiffi- bastu!

Naturligt_Underliv

Något så underbart som vårt Underliv förtjänar ännu mer positiv uppmärksamhet, tycker ni inte det?

Fiffi- örtånga är en gammal metod som kanske inte är så bekant i Norden. Här rekommenderas kvinnor oftast sittbad, men i bland annat Korea och bland Maya indianer har kvinnor använt örtånga länge.

I Korea heter det Chai Yok och är vanligt att kvinnor använder efter menstruation. I Mexiko är kallas det Yoni. I Mexiko är det en mycket respekterad behandlingsmetod bland barnmorskor och healers. Användningen av Yoni nämns i tidiga krönikor av spanska munkar som tog tid att skriva ned den helande behandlingen som användes av Maya och Aztekerna.

Bajos (ba-hos)  som det kallas på spanska, är en vanlig och effektiv behandling för många kvinnor, särskilt vid tillstånd som har en allvarlig eller mer kronisk karaktär. Barnmorskor behandlar kvinnor inom 1-9 dagar efter förlossningen, beroende på  kvinnans tillstånd.

Yoni anses bra vid dysmennorhea, amenorré, cystor på äggstockarna, livmodermuskelknutor, hemorrojder och som allmänt förebyggande för att förhindra någon av dessa sjukdomar.

Läs mer om Yoni på Vaginal Steams – Birth Institute.com

Det är mycket vanligt att kvinnor i Korea använder det efter menstruation. Metoden med örtånga har använts och används i många andra länder som tex. England och Frankrike. På engelska kallas det för V-Steam eller Vaginal Steam. I USA har kändisar som Gwyneth Paltrow gjort Fiffi- ånga känt och kvinnor går gärna på ”väninne-behandlingar” tillsammans.

Motsvarande finns även för män och kallas då A- Steam och man behandlar då det perineala området. Även män kan drabbas av urinvägsinfektioner (oftast i samband med kateter) och givetvis besvär med prostata.

De allra flesta kvinnor upplever någon gång under sitt liv besvär med urinvägsinfektion eller slidkatarr.

Slidkatarr med flytningar orsakas oftast antingen av bakterier eller svamp ( CANDIDA ). Katarr betyder just flytning.

Det är besvärligt, men kan förebyggas och kureras hemma om man börjar i god tid.

Den 18 augusti hade vi en härlig örtkurs på Annelund i Hammarland, som handlade om Hemligheter kring Kvinnors Under Liv.

Det var inte bara fokus på besvär, obalanser och obehag, utan även det som är skönt och njutningsfullt.

En enkel pinnstol blir plötsligt Din Junfrutron!

En enkel pinnstol blir plötsligt Din Junfrutron!

SÅ GÖR DU FIFFI-ÅNGA!

Du behöver egentligen inte skaffa en massa extra utrustning, utan en skål, en pinnstol eller till och med toalettstolen fungerar. Du kan antingen tillverka en egen Fiffi-stol (se bild) eller använda dig av toalettstolen (väl rengjord). Om du använder toalettstolen så lägger lyfter du ringen och placerar skålen där och bara fäller ned toalettsitsen.

Viktigt är att Du ska kunna sitta tryggt och skönt avslappnat under behandlingen som varar 20-45 min.

Fiffi-stol med stil!

Fiffi-stol en Junfrutron med stil!

GÖR EN FIFFI-STOL!

Rita ut hålet, borra med borr och såga sedan hål med en jiggsåg eller hålsåg. Slipa din Fiffi-stol med sandpapper så den blir slät i kanten. På de undre pinnarna mellan stolsbenen placerar du en skiva eller bräda ett ställa kastrull eller skål på.

Samla de örter du valt för din örtånga. Cirka 1,5 dl torkad ört (25-30 g) eller 2 nävar färsk ört 50 g) till 3,5 liter vatten. Koka upp örter och vatten under lock i en kastrull. Sänk sedan temperaturen och låt sjuda cirka 10 min. Stäng sedan av och låt dra 5 min.

Under tiden örtångan drar plockar du fram handdukar och filt. Det är lämpligt att använda sig av NATURMATERIAL som bomull, linne, ylle eller siden. Lägg en handduk som en ring på sitsen och svep sedan runt en handduk eller lakan och filt så att ångan hålls innanför.

Häll sedan upp örtångan med örter i en skål eller använd kastrullen som håller vattnet varmt längre. Placera kastrullen försiktigt på brädan under stolssitsen. Känn efter med underarmen om temperaturen är lagom. Vi vill inte ha barbeque i de nedre regionerna…!

Om det känns för varmt, så lättar du bara på handdukar och filt och låter värme och ånga komma ut.

Fiffi- ånga kan verkligen rekommenderas även för avslappning. När du låter din Fiffi omsvepas av växtkraft så sprider sig denna sköna känsla upp i hela kroppen!

Fiffi- örtånga med kamomill, lavendel, gråbo, brunört, rödklöver och oregano.

Fiffi- örtånga med kamomill, lavendel, gråbo, brunört, rödklöver och oregano.

Sköna Kvinnoörter är tex gråbo och malört som vanligen används vid örtånga. Men även daggkåpa, rödklöver, salvia, röllika, ringblomma, lavendel, citrongräs och ros kan rekommenderas.

Efter Fiffi-ångan är det lämpligt att lägga sig och vila en stund och dricka en kopp te under tiden du sitter i ångan. Det kan vara skönt att göra innan du går och lägger dig.

Avkoppling i solen med Fiffi-örtånga.

Nina kopplar av i solen med Fiffi-örtånga.

OBS! Gör inte Fiffi- ånga om du är gravid, under menstruationens första dagar eller om du är allergisk mot någon specifik ört.

En Fiffi- stol tycker jag borde finnas i varje kvinnas hem!

Puss!

/Nina på Lustans

Metoden som beskrivs i denna artikel ersätter inte läkarvård och är du osäker bör du alltid vända dig till din läkare eller gynekolog.

Lustans Ekologiska – En grön salong

Är Lustans en Grön Salong?

Ja och nej.

Vi har fått frågan från flera av våra kunder – Är Lustans är en grön salong?
Grön Salong är ett certifieringssystem för frisörsalonger och produkter som används på frisörsalonger.

Lustans Ekologiska har valt att inte vara medlem i Grön Salong.Grön salong logga

När vi öppnade Lustans med frisörsalong på Norragatan 1, för 2,5 år sedan, så tittade vi på Grön Salongs certifieringssystem och konstaterade att de godkänner produkter och innehåll som vi inte kände oss helt okej med. Bland annat godkänner de permanenter. Och enligt oss, så finns det inte några ekologiska permanenter.

 

Grön Salong = Ekologiskt?

En frisörsalong som är certifierad Grön Salong är inte en ekologisk frisör eller salong. De betalar för en certifiering och använder sig av produkter som är godkända av Grön Salong samt uppfyller deras kriterier. Alla ekofrisörer är inte certifierade av Grön Salong, men vissa är det.

Vi är positiva till att man valt att ta fram det här certifieringssystemet för att förbättra miljön för frisörer och deras kunder. Det minskar riskerna för kunderna och frisörer. Däremot känner vi ännu att det finns ännu fler förbättringar att göra innan Grön Salong känns som något vi ställer oss bakom.

De godkänner som sagt permanenter, något som är så pass skadligt att ett stort antal frisörer VÄGRAR att utföra på sina salonger.

Tillverkarna har valt att ta bort ”värstingarna” i sina produkter, men fortfarande kan de innehålla ämnen som inte är bra för vare sig din kropp eller miljön. Ofta har man förändrat någon molekyl och då heter det inte samma sak som tidigare, men kan vara lika skadligt som tidigare. Det kan stå att en produkt är fri från PPD (Parafenylendiamin), men om man läser det finstilta, så innehåller den ändå ämnet eller ett mycket snarlikt och lika allergiframkallande ämne.

Den gröna vågen

De stora kemikaliebolagen som t.ex Wella och Cutrin ser givetvis att intresset för ekologiskt ökar. De vill ha sin del av marknaden och ser vart vindarna blåser. De har därför också tagit fram mer miljövänliga produkter. Några av dem finns på Grön Salongs ”positiv lista”. Det betyder inte att de slutat tillverka sina vanliga miljöskadliga produkter. Så när du väljer att köpa en sådan produkt, så väljer du även att stötta ett företag som samtidigt fortsätter att sprida syntetiska gifter i vår miljö.

Så man har förbättrat miljön för frisörerna och deras kunder något. Det är bra. Men varför inte gå hela vägen?

 

Lustans är en ekologisk och mycket grön salong

Vad innebär det?

Vi har ett stort intresse för miljö och ekologi och har god kunskap om råvaror. Ekologi innebär för oss ett helhetstänk och en helhetssyn på människan. Vi samverkar med naturen och ingår i ett ekosystem. Enligt ett ekologiskt och holistiskt förhållningssätt är inre och det yttre måendet hos människan lika viktigt.

 

Hur bidrar Lustans ekologiska salong till en bättre miljö?

Det här är vår miljöpolicy och vårt arbetssätt :

 • Vi använder oss av ekologiska råvaror som örter, oljor, eteriska oljor, hydrolater m.m..
 • Vi kokar själva vår färg, det är inga halvfabrikat. De naturliga färgerna kommer från ekologisk henna, ekologiska örter, ekologiskt vin, ekologiskt te, ekologiskt kaffe.
 • Vi använder oss av komposterbara plastpåsar och återvunna lakan för att täcka in håret med vid färgning.
 • Vi granskar kritiskt produkter från våra leverantörer och har många gånger valt bort produkter som t.o.m har en ekologisk certifiering på grund av att de fortfarande innehåller råvaror som vi inte anser är tillräckligt miljövänliga och kroppsvänliga.
 • Vårt motto är att du i princip ska kunna äta det du sätter på din kropp och i hårbotten!
 • Vi har god kunskap om ekologi, miljö och råvaror.
 • Vi komposterar färgrester och örter som använts i behandlingar.
 • Vi tillverkar färg och produkter för kunder att ta med hem, det gör att onödiga förpackningar minskar.
 • Vi sopsorterar.
 • Vi komposterar.
 • Vi serverar ekologiskt kaffe och te till våra kunder.
 • Vi använder oblekta kaffefilter och toalettpapper och hushållspapper.
 • Vi serverar inte drycker i engångsmuggar.
 • Vi tillverkar själva ekologiska hudvårdsprodukter för behandling och mot beställning från kunder.
 • Vi köper främst produkter tillverkade i Europa, vilket innebär kortare transporter.
 • Vi frågar kunden om de vill ha kvittot utskrivet för att minska på onödiga utskrifter.
 • Vi frågar om kunden vill ha påse till sina produkter för att spara på miljön.
 • Vi använder oss av produkter som är helt vegetabiliska, ekologiska och vegetabiliska produkter med hög andel ekologiska råvaror.
 • Vi väljer så långt det går ekologiskt certifierade produkter. Vissa leverantörer har små produktioner och har därför inte råd att köpa en certifiering. De har ändå en bra, naturlig och ekologisk produkt.
 • Vi väljer ekologiska och miljövänliga rengörings-, disk- och tvättmedel.
 • Vi väljer energisparlampor där det är möjligt och släcker ned belysning och annan elektrisk utrustning när det inte används.
 • Vi väljer att köpa begagnad utrustning och återvinner möbler som vi renoverat.
 • Tyger, arbetskläder och skor köps för det mesta på Emmaus och Myrorna.
 • Vi använder papperskassar i återvunnet material istället för plast.
 • Vi uppmuntrar våra kunder att komma in och få påfyllning av sina produkter.
 • Vi lär våra kunder att själva tillverka ekologiska produkter och ger ofta ut recept.
 • Våra leverantörer har sällan gratis produkttesters för att minska på onödiga förpackningar.
 • Våra leverantörer använder sig oftast av miljövänliga och åtvervinningsbara förpackningar.
 • Våra leverantörer använder sig oftast av miljövänliga och återvinningsbara förpackningsmaterial vid försändelser.
 • Vi samåker, cyklar och går till och från Lustans i mån av möjlighet.
 • Vi är en rökfri arbetsplats.
 • Vi föreläser för skolor, föreningar och arbetsplatser om ekologi och ekologiska produkter.
 • Vi tror på att vi själva har ansvar för att påverka vår Jord.

  Hoppas du fått inspiration och svar på dina frågor!

  Varmt välkommen att höra av dig till oss om du har frågor!

  Kom gärna in och besök oss på Norragatan 1!

  Bästa hälsningar från Nina, Thomas, Anna, Johanna, Samuel och Jessica på,

  den gröna sköna salongen Lustans Ekologiska!

Skönhetsoljor från Faraonernas tid

Sköna gröna NYHETER HOS LUSTANS!

Från syriansk / franska företaget Najel har vi fått in kallpressade oljor av svartkummin och kaktusfrukt (kaktusfikon). De är fantastiska både för insidan och utsidan. Nu ska vi ta en närmare titt på vad de här mer exotiska oljorna kan göra för dig!

KaktusfikonKAKTUSFIKONOLJA (Opuntia ficus-idica)

Det här är en de mest exklusiva vegetabiliska oljorna som går att få tag på.

KRAFTFULL ANTIOXIDANT

Kaktusfikonolja innehåller höga halter av E-vitamin (antioxidant) och det sällsynta ämnet växterol (växthormonet) Delta-7-stigmasterol, som bygger upp, ger nytt liv åt huden och verkar utslätande på fina rynkor vilket gör att den passar perfekt som ögonserum.

Oljan anses antiviral, anti-inflammatorisk. Inom holistisk medicin, används oljan som kosttillskott för att behandla typ 2-diabetes, högt kolesterol, colitis, diarré och prostatabesvär.

Enligt undersökningar på Mayo Clinic i USA (ett av världens mest ansedda sjukhus och forskningscenter) visar preliminära studier att extrakt av kaktusfikon kan sänka glukosnivåerna i blodet hos patienter med Typ-2 diabetes.

Till konsistensen är det en lätt och torr men samtidigt skönt krämig olja som absorberas mycket snabbt. Bra vid torr, irriterad, spröd hud, för tidigt åldrad hud och skadad hud.

För sprött, skadat hår och hårbotten kan den också göra underverk. Eftersom den är en snabb olja, så kan du prova att smörja med den även i torrt hår.

BlackCuminSeedL-300x187
SVARTKUMMINOLJA (Nigella Sativa)

Fröna från svartkummin (kalonjifrö) har använts i århundraden i länder som Indien, i Mellanöstern och kring Medelhavet. Du kanske känner igen den från indisk matlagning. Den har en distinkt lite pepprig smak och doft, utan att för den skull vara stark.

Svartkummin innehåller vad man hittills identifierat över 100 olika verksamma ämnen.
Bland annat dessa;
Thymoquinone, beta-sitosterol, myristinsyra, palmitinsyra, palmitoleinsyra, stearinsyra, oljesyra , linolsyra (Omega-6), linolensyra (Omega-3), arakidonsyra, protein, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, folsyra B9, kalcium, järn, koppar, zink och fosfor.

Svartkumminolja har en mycket stark historia och hittades bland annat i Tut-ankh-Amon:s grav. Troligen ansågs oljan viktig för livet efter detta!

Även drottning Nefertiti och Cleopatra som var kända för sin skönhet använde sig av svartkumminolja för att bevara sin hud och naglar vital och fräsch.

Svartkummin har traditionellt varit populär vid behandling av en mängs sjukdomstillstånd, allt ifrån magåkommor till migrän. Den har ansetts effektiv vid obalanser relaterade till hud och andningsorganen: inklusive astma, bronkit, reumatism och förkylningssymtom. Fröna anses hjälpa till att öka kroppens cirkulation, stimulera menstruation, och öka flödet av bröstmjölk hos ammande mödrar.

Anses vidare traditionellt vara ett effektivt medel att prova vid hudåkommor såsom allergier, eksem, akne, psoriasis och akne.
* Anses vara antiparasit.
* Anses bra vid flatulens (gasbesvär), diarré, hemorrojder, förstoppning och dysenteri.

(Källa: Fritt översatt från: http://www.naturalnews.com/030800_cumin_seeds_health.html#)

Läs mer om svartkumminolja på engelska:
http://wakeup-world.com/2013/01/02/black-cumin-seed-oil-the-miracle-oil/

Prova och se vad dessa oljor kan göra för dig!

Hälsningar Nina på Lustans

Lördagsmys eller ”mittiveckanmys”

Varför äter vi ”lördagsgodis” ?

GODISLOVEGodis love eller love is godis eller God is Love eller Love is Good…fritt fram för tolkningar!

Dags att lyssna till kroppens behov?

Det första vi möts av här i livet, bröstmjölk, är både sött och fett. Det söta och feta kopplas  till att vårt behov av tröst, närhet, värme, beröring, trygghet och ömhet blir tillgodosett. Därför blir det också naturligt en stark känslomässig koppling till det vi äter.

Många upplever att de för en kamp med sin kropp, med kosten och sin vikt. Vi pendlar mellan att späka oss eller att frossa. Suget efter ”något gott” dyker ofta upp. Ofta kommer det när vi är trötta, ledsna, deppiga eller egentligen hungriga. Då har vi som minst motståndskraft.

Många äter dessutom mycket färdig mat och raffinerad mat (vitt mjöl, socker, härdade fetter), vilket gör att kroppen inte får tillräckligt med näring. Vi får inte en känsla av lugn och förnöjsamhet, trots att vi ätit. Det saknas vitaminer, fettsyror och mineraler. Så kroppen söker ständigt vidare!

Många får hjälp av att välja lågkolhydratkost, äta i lugnt tempo, äta medvetet, äta ekologiskt och faktiskt lära sig lyssna till sin kropps grundbehov.

Nyttigare äta ekologisk mat enligt stor EU-studie

Ekologiskt odlade frukter och grönsaker är nyttigare än konventionellt odlade, visar resultat från en stor EU-studie (Quality low input food project), skriver SvD. Att äta fem portioner frukt och grönsaker om dagen skulle gå att minska till fyra om man äter ekologiskt, enligt forskarna.

Vad korna äter speglas i mjölken skriver KRAV. ”Mjölkrapporten” som jämför 13 studier på mjölk visar att ekologisk mjölk innehåller mer omega-3-fettsyror i jämförelse med annan mjölk, säger Alicja Wolk, Professor i nutritionsepidemiologi vid Institutet för miljömedicin

Ett fyraårigt odlingsförsök i Newcastle visar att ekologiskt odlade frukter, grönsaker och sädesslag innehöll upp till 40 procent mer antioxidanter. Även innehållet av mineraler som järn och zink var högre.

”Frågan är inte längre om ekologiska produkter innehåller mer näringsämnen utan varför? Svaret kan hjälpa både ekologiska och konventionella odlare att nå bättre resultat”, sägerCarlo Leifert, professor vid Tesco Centre for Organic Agriculture.

Skillnaderna är så stora att dessa kan motivera helt nya kostråd, säger Carlo Leifert. Den som äter ekologiskt behöver äta mindre för att få samma hälsoeffekt.
Läs hela artikeln om ekologisk mat ur NewsVoice här.

Orolighet, hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter 

Undesökningar visar att konserveringsmedel, syntetiska sötningsmedel och sk. ”azofärger” i godis och läsk kan skapa det vi kallar ”beteendestörningar”. Är det inte kroppens sätt att kommunicera att det råder obalans?

Lördagsgodis – försök på människor

På 40-talet hade hela 99% av Sveriges befolkning karies. Det var ett folkhälsoproblem som man behövde få bukt med. Regeringen ville då skapa en ”folkhälsotandvård”, men för att se om det var ekonomiskt försvarbart, så behövde man bevis.

Vipeholms anstalt för vad man då tyvärr kallade för ”sinnesslöa och idioter” fanns en grupp människor som inte själva fick/kunde reglera sitt intag av födoämnen. Medicinalstyrelsen fick i uppdrag av regeringen att genomföra en grundlig studie.

Gunnar Dahlberg som var ansvarig statistiker hade angett att det behövdes minst 1.000 personer för att försöken skulle vara statistiskt säkerställda. Tidigare försök i världen hade gjorts på fångar och barnhemsbarn, men hade fått avbrytas när de intagna efter en tid lämnat institutionerna. För det aktuella experimentet behövde man under en längre tid kontrollera vad försökspersonerna åt.

Forskarna bestämde med Medicinalstyrelsens samtycke vilken kariesprovocerande diet patienterna skulle få, för att få bra underlag till sina resultat. En grupp patienter matades med en speciell kola, så kallad Vipeholmstoffee. När studien avslutats efter nära tio år kunde man konstatera att både män och kvinnor i försöksgruppen hade ett tjugotal kariesangrepp i sina tänder. Alla experiment genomfördes utan de anhörigas samtycke.

I en rapport som kom 1952 skrev man ”det bör också ihågkommas att den toffee som använts i undersökningarna, är av en typ som ej förekommer i handeln, utan är speciellt framtagen för att framkalla stark retention (kvarhållande) av sockret på tänderna”. Man påpekade dock att den trots detta kunde jämföras med vissa sötsaker som finns i handeln.

Resultatet visade att äta en större mängd godis en gång i veckan var bättre än att äta lite godis varje dag. Så var begreppet ”Lördagsgodis” fött. Så regeringen och tandläkarnäringen har indirekt sponsrat godisätandet i Sverige!

 

Här kommer några ekologiska tips på godsaker till kvällens hemmamys.

Varför inte ett ”mittiveckanmys”? ; )

Rödbetschips

EKOLOGISKA RÖDBETSCHIPS á la Renée Voltaire

3 rödbetor
1 msk olivolja
2 nypor örtsalt

Skala och skiva rödbetorna, gärna med mandolin eller med sidan av rivjärn. Lägg dem i skål och häll över olja, massera in den lätt. Lägg ett lager på bakplåtspapper, pudra över örtsalt. Torka till chips på lägsta temperatur i ca 2h. Ät dem nybakade och krispiga!

Sötpotatischips

EKOLOGISKA SÖTPOTATISCHIPS á la Renée Voltaire

11/2 sötpotatis (batata)
4 kvistar rosmarin eller ca 1 -2 tsk torkad rosmarin
1 msk olivolja
4 tsk himalayasalt

Skala sötpotatisen, skiva fint med mandolin eller rivjärn. Hacka rosmarin eller blanda torkad rosmarin med olja och salt i en skål. Blanda sötpotatisk med oljeblandningen. Fördela i tunt lager på plåt och torka som rödbetschipsen ovan.

Hemlagad_läsk

Gör din egen läsk – Panta-no-mera

Du kan göra egen läsk hemma, utan att använda Soda Stream eller kolsyrepump. Här får du ett recept. Passa på att studera vad som händer när du blandar till din läsk – smaka och observera!

LäskflaskaDetta behövs:

• vattenglas
• vanligt kranvatten
• 1 tsk citronsyra
• 2 tsk ekologiskt strösocker/agavesirap/råsocker
• (1 droppe karamellfärg)
• ½ tsk bikarbonat

Gör så här:

Fyll ett glas med vanligt kranvatten.
Tillsätt 1 tesked citronsyra och rör om så att allt pulver löser sig i vattnet. Undersök hur blandningen smakar!
Tillsätt 2 teskedar socker och rör om tills allt socker löst sig i vattnet. Smaka igen!

Om du vill ha en färgglad läsk kan du nu tillsätta en droppe karamellfärg/rödbetsjuice.

Tillsätt sedan ½ tesked bikarbonat. Titta noga på vad som händer.

Drick och njut, du har just gjort en egen bubblande läsk.

Vill du läsa mer och förstå varför du skapat kolsyra? Läs på Frågelådan.se HÄR!

Skön lördag!

Hälsningar Nina på Lustans Ekologiska

Ps. Amanda Chanfreau är här och målar fint på våran vägg i helgen : )

Älskade gamla yllekofta

OLIVTVÅL – ett naturligt och skonsamt sätt att bli av med fläckar

Vintern drar mot sitt slut och det är dags att packa undan de varma tjocka ylleplaggen. Men det är ju långt ifrån det trevligaste att till nästa höst plocka fram en svett-ingrodd raggsocka, en lammullskofta med kaffefläckar eller en lerig liten tumvante.

Så vädra och tvätta vid behov dina ylleplagg innan du packar bort dem – vid rätt skötsel kan dessa plagg hänga med i många år. Ylle är ett levande material som har fantastiska egenskaper!

Skonsamt tvättad ylle har enastående egenskaper:

 • Lanolinet (ullfettet) finns kvar i ullen och vårdar huden.
 • Värmer även om det blir blött.
 • Behåller en naturlig lyster och spänst.
 • Har naturligt anti-bakteriella egenskaper; motverkar ex. dålig lukt.

Som med många andra plagg skall man helst tvätta dem så sällan som möjligt. Att vädra ylle i morgondiset är otroligt underskattat, både filtar och plagg får nytt liv.

Undvik snabba temperaturskiftningar när du tvättar ylle! Då får du nog donera plagget till någon i storleken mindre. Jobba med ljummet vatten, riv ner lite olivtvålsflingor och blötlägg – skölj med ljummet vatten och krama ur plaggen. Låt torka i godan ro!

FÅRSKINN –rengöring

Ett fårskinn skall aldrig vara ”tvättbart” – beredningen av ett sådant skinn är en stor kemikaliebelastning för miljön, och det är ju inte heller något man gärna lägger en liten nyfödd baby på. Skulle ett sådant ekologiskt berett skinn bli nedfläckat är det samma sak som med ylle; lite olivtvål direkt på fläcken och skölj försiktigt.

Har du däremot en prydnandsfäll som blivit nedsutten eller tappat lockarna; spraya lite vatten lätt på ullsidan, skaka skinnet lite lätt och häng ut i morgondiset. Finns det ännu snö kan man slå skinnet mot skaren och hänga upp.

Förvara inte ylleplagg i plastpåsar utan i tyg- eller papperspåsar. Lägg gärna med en väldoftande örtpåse för att motverka mal, ex. lavendel eller malört.

hamam_0020_soap[1]

 

Den alltid lika oväntade och ovälkomne gästen

Under hösten 2013 lade jag upp ett inlägg på Lustans Facebook-sida om hur man bör gå tillväga om man själv eller ens omgivning drabbas av löss. Jag tänkte helt sonika bara Ctrl + C in det här på bloggen, med en lätt textbearbetning, så att man snabbt och enkelt kan hitta information om det när första lusen kikar fram!

lus8

Lite historia om denna krabat:

Lusen har funnits lika länge som människan, om inte längre. Vid utgrävningar har man faktiskt hittat att också lusen evolverade ungefär samtidigt som när människan gick från apa till man. Med andra ord har den anpassat sig helt och hållet för den moderna människan! Och sedan dess har människan gjort allt möjligt för att bli av med denna ovälkomne kompanjon:

Egyptierna 3000 f.Kr. försökte bli av med lössen genom att tugga dadelmjöl och vatten för att sedan spotta ut det över huden, men de hade också kommit underfund med att kamning var det mest effektiva! I utgrävningar har man hittat vacker utsmyckade och särskilt fintandiga kammar som haft detta ändmål . I Kina 1.800 f.Kr försökte man sig på att förgifta dem med kvicksilver och arsenik – kanske inte det mest hälsosamma.

Herodotus 484 f. Kr. beskriver i skrift hur han förvånades över hur egyptiska präster rakade bort allt hår på kroppen och även hudvudet för att undvika löss – och härifrån kan nog den kända antikens ”fåfänga” härstamma, det var helt enkelt från början en metod att undvika löss.

Aristoteles 350 f. Kr. jämför hur ”lussjukan” tycks favorisera kvinnor och barn snarare än männen och att de tycks upp komma ur svetten i från människan.

Vidare i historien skyr människa inga medel för att bli av med lössen; man kokar ormar för att äta dem, gör brygder av ömsat ormskinn och smörjer in huvudet med djurfett.

Det är också helt okej att död löss under Sabbaten anser judiska prästerskapet under 1180-talet; ”Dom är ju trots allt uppkomna ur svetten från kroppen.

Den moderna människan vill ha allt fler quick-fixes dvs snabba-lösningar som inte kräver så mycket tidskrävande arbete och engagemang. Så pass att vi började förgifta oss med ämnen som DDT.

Reklamfilm om DDT från 1946:

Listan kan göras milslång över alla metoder vi människor tagit till, i grund och botten kan man ändå säga följande två saker:

 • Kamma
 • Kväv

 

Här nedan följer det inlägg jag en gång skrev på vår Facebooksida:

Skol-, dagis- och fritidsstarter innebär att träffa gamla och nya kompisar. Mycket bus och lek bland kuddar och filtar. Byta mössor på skolrasten. Långa buss-/taxiresor till skolan och hem och kanske kanske ett och annat pyjamasparty på fredagarna.

Men några gäster är lika återkommande som de är oönskade;

LÖSSEN

Och bara för att vara riktigt tydlig med detta redan från start – DET HAR INGET MED SMUTS, OHYGIEN, FAMILJEFÖRHÅLLANDE ELLER ÅLDER!

Vi kan alla drabbas, vuxna som barn. PUNKT!

Dessa rackare finns överallt, för att nämna några ställen man kanske inte alltid tänker på;

 • Mössan du provar i klädaffären kan ha provats av någon som är ovetande om att den har löss.
 • På simhallen när du hänger upp din jacka bredvid någon annans.
 • Buss-sätets nackstöd.
 • Hörlurarna eller tröjan du lånad av en kompis.
 • T.o.m i gardinerna på tåget när du reste till Göteborg.

Nu ska vi inte flippa ur helt och sluta intrigera med omvärlden här. MEN nu när vi vet lite mer om hur lätt det faktiskt ”smittar” kan man tänka på;

 • Går det löss på dagis/arbetsplatsen/skolan – var öppna med det, annars är luspandemin ett faktum.
 • Informera dina barn på ett konkret och icke-diskriminerande sätt att dom inte skall låna ut hörlurar, mössor, hårsnoddar, hårborstar etc etc till sina kompisar.
 • Förvara dina kläder i en plastpåse när du hänger upp dem på ex. gymmet, jobbet, skolan etc etc.
 • Kamma håret ovanför handfatet eller bred ut ett lakan på bordet, då ser du lätt de små rackarna! Ju snabbare du upptäcker dem – desto snabbare får du bort dem och minimerar spridningen.
 • Löss gillar inte doften av lavendel, neem, tea-tree. Kan vara ett tips när du väljer eko-schampo och som eterisk olja när du tvättar kläder!

Några myter att slå hål på:

 • Lössen kan INTE hoppa. Loppor hoppar, löss kryper.
 • Ett lusangrepp går INTE över av sig självt. Det hjälper inte heller med att BARA tvätta med lusschampo och tro att dom är borta. KAMMA KAMMA KAMMA!
 • Man märker inte alltid om man har fått löss; det kliar inte alltid, blir inte några synliga bett bakom öron eller på nacken. Vissa är ”immuna” mot lössen anti-koaguleringsmedel (ämnet som gör att det kliar och blir rött)
 • Löss dör INTE av att man tex. färgar eller permanentar håret. Du gör dom bara lite ”snyggare”.

Så vad gör man då första lusen visar sig?

 • Undersök alla familjemedlemmar, ha gärna en luskam i medicinskåpet hemma.
 • Kamma igenom ordentligt och tvätta med lusschampo (såklart finns det naturliga icke-kemikaliska metoder också).
 • Släng ALLA sängkläder, kläder, mössor, mjukisdjur m.m. (även det som inte använts av den lusdrabbade) i tvätten på 60’C. Det som inte går i tvättmaskinen slängs i frysen i 48h. Bäddmadrasser, täcken och kuddar kan läggas i sopsäckar och placeras utomhus i ca 4-5 dagar (48h om det är snö och kallt ute). Har du en bastu så kan du nyttja värmen
 • Diska alla hårspännen, borstar m.m. och lägg i frysen.
 • Byt sängkläder varje natt – nej jag skojar inte.
 • Låt bli att gosa med husdjuren, även om lössen inte biter dem så finns det risk att dom kan sprida det vidare till människor.
 • En död lus KAN innehålla ägg och dessa kan kläckas i magen och där är allt igång igen.
 • INFORMERA dagis, skola, släkt, vänner dvs alla som berörts; det känns bättre för alla om man kan avsluta onda cirkeln snabbt utan att det blir häxjakt på ”de skyldiga.”
 • GÅ INTE TILL FRISÖREN! Såvida du inte är riktigt sugen på att betala dagsarvodet av vad det kostar att stänga ner en hel salong för 24h.
 • Kamma kamma.
 • Kamma igen.

 

Några naturliga lusmedel:

Som tidigare nämnt är det huvudsakliga vapnen mot löss att kamma bort dem och/eller kväva dem. Här nedan följer några recept som vi blivit tipsade om och även recept vi hittat från gamla huskurs böcker. Dessvärre har vi inte förolyckats med löss för att kunna pröva ut dem – men om grekerna kunde bli kvitt dem utan kemikaliebomber så kan väl vi!

 

Äppelcidervinäger och kokosfett

En skonsam och alternativ metod att bli av med huvudlöss är att använda äppelcidervinäger och kokosolja . Vinägern löser upp äggen och kokosolja kväver lösen. Behandlingen är mild för både hud och hår och du slipper använda starka kemikalier. Äppelcidervinäger och kokosolja är dessutom vårdande för både hår och hårbotten.

Så här gör du:

 • Skölj håret med äppelcidervinäger och se till att både hårbotten och hårets längder är genomvåta av vinäger.
 • Låt vinägern sitta kvar och kamma i en generös mängd kokosolja så att hela hårbotten och håret är väl täckt i ett jämnt lager.
 • Sätt på en duschmössa och låt det sitta i minst 5 timmar eller ännu bättre över natten.
 • Tvätta sedan håret noga två gånger och avsluta med att gå igenom håret med en luskam.

Källa: passionforhalsa.se

Neem

Finns som olja och i pulverform. Används på liknande sätt som ovan, dvs läggs som en inpackning att verka i en par timmar eller över natten.

Man kan gärna tillsätta oljor av lavendel och tea-tree.

Eteriska oljor med vinäger och olja

Steg 1:
8 dr eucalyptus
10 dr tea-tree
7 dr timjan
blandas med 50 ml jojobaolja

Applicera oljan i håret, svep in håret med plastfolie och låt verka 2 h. Tvätta sedan ur håret med ditt vanliga schampo. Handdukstorka det och följ upp med nästa steg

Steg 2:
8 dr eucalyptus
10 dr tea-tree
7 dr timjan
blandas med 50 ml vodka eller äppelcidervinäger

Skölj igenom håret med lösningen och låt verka 30 min. Kamma igenom håret under tiden med en luskam för att få bort löss och ägg.

Tvätta som vanligt och upprepa behandlingen inom 2-3 dagar.

 

Har du några frågor eller funderingar kring detta? Tveka inte att maila oss på lustansekologiska@gmail.com – såklart behandlar vi alla frågor stora som små med största diskretion.

Dela gärna denna information på FB, skriv ut och lägg i medicinskåpet så har du ”första hjälpen” nära till hands om du skulle drabbas – För som vi alla vet;

Kunskap är makt!

/Anna
Eko-frisör vid Lustans Ekologiska

Örtvandring i Annelund med Lustans

Vill du lära dig mer om kraften hos vilda växter i naturen?
Längtar du efter att odla örter i kruka eller i större skala?
Vill du fylla ditt hem med sköna och förskönande produkter som du själv tillverkat ?

Vi följer växtsäsongen på den ekologiska gården, Annelund i Hammarland. Du får följa växterna från frö till skörd, odlingsteknik och gödsling både i växthus och på friland. Vi guidar dig genom botanik, vilda växters historia, olika sätt att skapa och ta vara på växtkraft och om livet på en ekologisk gård.

Under fyra lördagar kommer vi att dela med oss av många års samlad kunskap av ekologisk odling och förädling. Vi kommer att servera ekologisk mat och dryck i den vackra trädgården och du får givetvis en mängd recept med dig hem.

Kom med och låt Dig inspireras i en härlig gemenskap – Du får garanterat kunskap för Livet!

 

Vi som leder kursen är:

Annette Häger-Ahlström, utbildad trädgårdsmästare och egenföretagare som drivit ekologiskt jordbruk vid Annelund sedan 1985. Hantverkare och konstnär som bearbetar material såsom skinn, ull m.m. Ägde och drev Skärgårdsulls AB spinneri samt Wåges Hantverksbutik i Mörby, Hammarland under 12 års tid.

Nina Axell Hartvik, utbildad jord- och skogsbrukare, dipl. ekologisk hudvårdsterapeut, dipl. ekologisk ört- , aroma- och samtalspedagog. Egen företagare som tillsammans med sin man, Thomas, äger och driver Lustans Ekologiska.

Datum och tid:
Lördagar kl. 12:00 – 18:00 17 maj, 14 juni, 23 augusti samt 4 oktober kl. 14:00 – 18:00

LÄS MER OM DETTA HÄR

Blue Washing – Hur rent vatten blivit en smutsig affär

Har du hört talas om Bluewashing?

Du är kanske bekant med begreppen Pinkwashing* och Greenwashing** redan?

Här kommer ytterligare ett grepp från storföretag för att vilseleda konsumenter och framstå i bättre dager:

Enligt UNICEF saknar 780 miljoner människor i världen tillgång till rent vatten och varje dag dör tusentals barn under fem år på grund av smutsigt vatten, brist på toaletter och dålig kunskap om hygien.

År 1993 utsåg FN 22 mars till Världsvattendagen och världsenergidagen. Man ville medvetandegöra det globala problemet med dricksvatten – ett bra ändamål.

Ganska snabbt blev denna kampanj ”kapad” av multinationella bryggerijättar som säljer vatten på flaska. Amerikanska Bryggeri Organisationen (The American Beverage Association) berömmer FN:s Världsvattendag, och ansträngningar för att skydda vattentäkter och förbättra sanitära förhållanden.

Bryggerijättarna är noga med att framhålla sina donationer och sitt stöd till olika vattenskyddsorganisationer.

Varför gör de då detta?

Huvudsyftet är att få bort fokus från det faktum att företag som Coca-cola company, Nestlé, Pepsi Co o.s.v faktiskt spelar en stor roll i vattenkrisen i världen. Det här är ett skolexempel på så kallad ”bluewashing”!

Flaskvatten orsakar nämligen en lång rad vattenrelaterade miljöproblem:

 • Källvatten som används för att göra flaskvatten kommer ofta från miljömässigt känsliga områden.
 • De enorma mängder vatten som fabrikerna använder, sänker grundvattennivån i marken och vattennivåerna i omgivningande sjöar, floder och älvar.
 • Så länge bryggerijättarna tjänar stora pengar på flaskvatten, så har de ingen anledning att minska sin totala vattenanvändning. De vill påskina att de arbetar för att minska vattenförbrukningen i fabrikerna, men det stämmer inte.
 • Kranvatten är det allra bästa för miljön. Det ger lägst koldioxidavtryck (”carbon footprint”) av alla drycker.
 • År 2007 förbrukade flaskvattentillverkningen i USA energi motsvarande 32-54 miljoner tunnor råolja – tillräckligt för att driva 1,5 miljoner (amerikanska) bilar i ett år!
 • När man räknar ihop tillverkningen av PET-flaskor, pumpande av vatten ur marken, tappning på flaska och distribution av produkterna (transport), så går det åt 2.000 gånger mer energi jämfört med kranvatten! Vilket ofantligt slöseri med energi och miljö – helt i onödan!
 • År 2006, så blev endast var fjärde plastflaska återvunnen. Det här ger enorma miljöproblem på lång sikt.

 

En stor del av vattnet som säljs är vanligt kranvatten. Det är en fantastisk affärsidé:

Ta något som i princip är gratis. Ett literpris på 0,4 cent. (På Åland kostar idag kranvatten (inklusive avloppskostnad) under 4 euro/kubikmeter (1000 liter)).

Så tappar vi det på flaska, och säljer det för minst 50 cent/liter. Det ger oss i runda svängar en vinst på 49,6 cent /liter. Inte illa, undra på att bryggerijättarna vill fortsätta med det här.

Källa:
http://healthfreedoms.org/2011/12/22/bluewashing-the-truth-behind-bottled-water/

* PINKWASHING: Ett begrepp som används för att beskriva hur företag donerar pengar till kampen mot bröstcancer (Rosa Bandet), för att visa sig ansvarstagande. Samma företag tillverkar produkter som innehåller cancerframkallande ämnen. Det är något som de flesta större tillverkare av (icke-ekologiska) kropps- och hygienprodukter gör.

** GREENWASHING: Ett begrepp som används för att beskriva företag som vilseleder konsumenter att tro att deras produkter skulle vara mer miljö- och kroppsvänliga. De använder sig ofta av begrepp som ”naturligt”, ”organiskt” och ”biologiskt” och förpackningarna har ofta text med ”innehåller ekologiskt olivoljeextrakt”.

Förpackningarna har ofta gröna blad och heter något som låter ”naturligt”.
I verkligheten har man tillsatt minimalt med naturliga ingredienser och produkten är ofta både cancerframkallande, hormonstörande, milöstörande och kan orsaka eksem.

Läs mer om flaskvatten:
http://www.drickkranvatten.se/italiensk-kampanj-mot-flaskvatten

http://www.foodandwaterwatch.org/reports/bluewashing/

SE FILMEN ”TAPPED” (Flaskvatten) HÄR:
http://thewaterfilterladysblog.com/water-videos/tapped-documentary-full-length-movie/